Home » Een krachtige voorspeller van stress

Een krachtige voorspeller van stress

Iedereen reageert anders onder druk. Iedereen zit anders in elkaar. En iedereen wordt door andere dingen gemotiveerd. Process Communication helpt je om gedrag en signalen van stress te herkennen bij jezelf en je collega’s. Je ontdekt hoe je miscommunicatie omzet in helder contact, ergernissen in begrip en hoe je van energieslurpers energiegevers maakt. Zo werk je effectiever samen, met meer plezier en minder stress.

Hoe werkt het?
Iedereen reageert onbewust op zijn eigen manier op stress, wanneer we iets minder prettig of handig vinden, vertellen we dat door de manier waarop we dingen zeggen of doen. Zo proberen we op een negatieve manier te krijgen wat we positief nodig hebben. En dat is per persoon verschillend. Ongemerkt nodigen we ook anderen uit om vanuit stress te reageren. Het goede nieuws: het is heel herkenbaar en voorspelbaar. En er is iets aan te doen. Door goed te kijken en luisteren hoe we iets zeggen en te zorgen dat onze batterij opgeladen is, krijgen we sneller grip op ons stresspatroon en kunnen we de communicatie helder houden.

Herken stress - en maak er iets van
Zie je negatief gedrag, of erger je je (kapot)? Een signaal om er wat mee te doen.   

  • Alles en iedereen superstom? Een goede grap maakt het zware licht.
  • Het idee dat je alles alleen moet doen? Delegeren helpt - maar dan wel goed.
  • Een collega die preekt? Met aandacht voor zijn standpunt haal je de angel eruit.
  • Wil je dat je mensen zelf hun problemen oplossen? Geef geen taak, maar stel een vraag.

En laad je batterij eenvoudig op
Want hoe beter je in je vel zit, hoe beter je communiceert.

  • Teveel mensen, teveel meningen? Elke dag een uurtje voor jezelf doet wonderen.
  • Het gevoel dat niemand je ziet staan? Van een prettige werkplek knap je op.
  • Gaat alles zóóó sloom? Meer vrijheid in je werk geeft jou energie.  

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Met het Process Communication Model® (PCM) herken je veel meer gedrag en leer je er slim mee om te gaan. En dat werkt voor iedereen: of je nou in het bedrijfsleven werkt of in het onderwijs, in de zorg of zelfstandig.

Benieuwd hoe herkenbaar jouw stress is? Doe de herken je stress test of volg een van de PCM trainingen bij jou in de buurt.