Home » Process Communication

Bereik samen meer, met het Process Communication Model®

In ons werk en dagelijks leven ervaren we het allemaal wel eens. We praten langs elkaar heen, werken niet optimaal samen, voelen ons soms onbegrepen of gefrustreerd. En dat kan gevolgen hebben. We verliezen onze motivatie, presteren minder, worden moe, geïrriteerd of belanden in conflicten. Hoe komt dat? En liever: hoe kunnen we dat voorkomen?

PCM helpt je om effectiever en met meer energie samen te werken, elke dag weer. Je leert kenmerkend positief gedrag en stressgedrag bij jezelf en anderen herkennen en er effectief mee om te gaan. Zodat je weet wat werkt. Zo voorkom je misverstanden en stress. Ontstaat er begrip en dynamiek. En bereik je samen zoveel meer.

Met PCM begrijp je:

 • wat jouw communicatievoorkeur is. Pas als je deze kent, kun je ervan loskomen en je richten op wat de ander nodig heeft.

 • wat je motiveert. Als je weet wat voor jou werkt, werk je met meer energie aan een beter resultaat. En benut je al je kwaliteiten optimaal.

 • hoe je voorkeuren van anderen herkent. Herken wat de ander stimuleert en pas je communicatie aan op zijn belevingswereld.

 • wat voor stress zorgt. Zo kun je negatief gedrag observeren en voorspellen en hier effectief op inspelen. En houd je de (werk)sfeer goed.

 • hoe je miscommunicatie omzet in effectief contact. Verlies minder tijd en energie in onbegrip en bereik direct resultaat.

PCM geeft niet alleen inzicht in gedrag, maar geeft je vooral concrete tools om het te voorspellen. Hierdoor kun je effectiever inspelen op gedrag, zodat je stress beter kunt managen, gerichter kunt motiveren en effectiever communiceert met je omgeving.

Jouw unieke persoonlijkheidshuis

Het Process Communication Model definieert zes persoonlijkheidstypen, die we allemaal in ons hebben: de Harmoniser, Gestructureerd Denker, Doorzetter, Dromer, Promotor en Rebel. De opbouw en intensiteit is voor iedereen verschillend. Dit wordt inzichtelijk in je profiel, met hierin je persoonlijkheidshuis. Je persoonlijkheidshuis laat zien hoe jij het liefst communiceert, wat je motiveert - en welk gedrag je laat zien als je negatieve stress ervaart. Ook geeft het de volledige rijkdom van je persoonlijkheid weer. Je begrijpt beter hoe je alle lagen in jezelf kunt benutten. Bijvoorbeeld door ‘de lift te nemen’ naar een persoonlijkheidstype dat goed aansluit bij de voorkeur van degene waarmee je samenwerkt

De zes persoonlijkheidstypen

Elk persoonlijkheidstype in ons heeft zijn eigen kwaliteiten en aandachtspunten, geen enkel type is beter of slechter dan de ander. Het is de combinatie die voor jouw unieke stijl en persoonlijkheid zorgt. In welke persoonlijkheidstypen herken jij jezelf het meest? En in welke jouw collega’s, medewerkers, vrienden en familie?

Harmoniser

Als je veel Harmoniser in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je warm, meelevend en sensitief. Je hebt oog voor anderen (soms wat meer dan voor jezelf) en wil graag erkend worden voor wie je bent. 

Gestructureerd Denker

Als je veel Gestructureerd denker in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je georganiseerd, verantwoordelijk en houd je van logica. Je wilt weten hoe dingen werken en houdt van een heldere planning.

Doorzetter

Als je veel Doorzetter in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je toegewijd, oplettend en gewetensvol. Je staat voor je principes en vindt het fijn om te delen wat voor jou belangrijk is. 

Dromer

Als je veel Dromer in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je reflectief en kalm en heb je veel verbeeldingskracht. Je hebt rust en ruimte nodig om nieuwe ideeën op te doen en vindt het prettig om alleen te zijn.

Promotor

Als je veel Promotor in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je overtuigend en charmant. Je zet dingen in beweging en gaat voor uitdaging. Je past je makkelijk aan om je doel te bereiken.

Rebel

Als je veel Rebel in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je spontaan en creatief. Je houdt van humor en speels contact. En doet dingen graag op je eigen manier en het liefst anders dan anders.

Benieuwd hoe jouw persoonlijkheidshuis eruit ziet?

Een krachtige voorspeller van stress

Iedereen reageert anders onder druk. Iedereen zit anders in elkaar. En iedereen wordt door andere dingen gemotiveerd. Het Process Communication Model helpt je om gedrag en signalen van stress te herkennen bij jezelf en je collega’s. Je ontdekt hoe je miscommunicatie omzet in helder contact, ergernissen in begrip en hoe je van energieslurpers energiegevers maakt. Zo werk je effectiever samen, met meer plezier.

PCM in de praktijk

Het Process Communication Model is er voor mensen die samenwerken en hun leidinggevenden, in welke branche of organisatievorm dan ook. Of je nou in het bedrijfsleven werkt of bij de overheid, in de klas of in de board room, in het buurthuis of in de politiek, in het onderwijs of in de zorg, iedereen wordt beter van een effectieve en positieve samenwerking. 

Word ook PCM trainer of coach

Ben je geïnteresseerd om als gecertificeerd trainer of coach met het Process Communication Model te werken? Van harte welkom! Hoe meer mensen met het Process Communication Model aan de slag gaan en zich bewust zijn van hun eigen positieve invloed op communicatie en relatie met anderen, hoe concreter we een bijdrage kunnen leveren aan een betere samenleving met minder misverstanden en meer resultaat. Daar geloven we in en gaan we voor!

De voordelen van het Process Communication Model

Wat je ook doet, in welke branche je ook werkt

 • Meer (werk)plezier
 • Meer resultaat uit je werk
 • Krachtiger leiderschap
 • Minder stress
 • Meer verbinding
 • Minder uitval en verzuim

Zij weten wat werkt

Process Communication is geen pleister, maar heeft een structurele impact. Iedereen die erdoor geraakt wordt, zal merken dat de manier waarop hij met zichzelf en anderen omgaat blijvend positief verandert. Lees maar mee:

"Door de PCM trainingen heb ik het volgende geleerd:

 • Hoe ik iemand met wie de communicatie stroef verloopt beter kan bereiken (ik heb handvatten gekregen!)
 • Hoe ik het juiste kanaal kan (proberen) te vinden
 • Begrip te krijgen over iemands communicatie door de stijl/het type te herkennen
 • Dat goede communicatie soms een grote en leuke uitdaging kan zijn
 • Ik processen in mezelf beter kan plaatsen en accepteren
 • Dat communicatie ontzettend boeiend en belangrijk is".

 

"Voor iedereen die een begeleidende functie heeft in het onderwijs wil ik zowel de coachopleiding als de trainersopleiding van harte aanbevelen!
Op een betrokken manier en in een veilig leerklimaat nemen Patricia en Edith je mee in deze zeer professionele maar ook intensieve opleidingen. In mijn werk als ambulant begeleider met specialisatie gedrag is PCM een verrijking. Wat je intuïtief doet, krijgt een naam én verdieping. PCM begint bij jezelf. Met deze opleidingen ervaar je een versterking van zelfinzicht en zelfmanagement. Van daaruit ben je beter in staat om leerkrachten en schoolteams te ondersteunen in wat we allemaal willen: collega's, ouders en kinderen écht bereiken! 
Van harte aanbevolen!"

Benieuwd naar het effect van Process Communication op jouw werk en leven?