Home » Inspiratie

Wat ons bezighoudt

Op deze pagina vind je het laatste nieuws over het Process Communication Model, zaken die ons opvallen en blogs van PCM trainers en coaches. Ben je journalist en wil je meer weten over Process Communication Nederland? Bel dan met Edith Doosje op 06 -22512990 of stuur een e-mail naar info@processcommunication.nl

 • Mensen zijn geen cijfers, maar wél heel veel waard

  Als hr-business partner zit je regelmatig aan tafel met mensen die vanuit cijfers sturen. Dat kan best een uitdaging zijn,...
 • Het was een bijzonder jaar!

  'Het was een bijzonder jaar!' 'Ja', zei ze, 'heel akelig.' 'Ja', zei hij, 'super interessant.' En toen viel het gesprek...
 • Waag de sprong in het diepe, maar dan wel veilig

  Je kunt pas voor een ander zorgen als je goed in staat bent om voor jezelf te zorgen. Dat is ook wat je leert in noodsituaties: je eigen zuurstofmasker is daarbij de sleutel naar betere communicatie, in de breedste zin van het woord. Om dat goed aan te pakken, moeten we ook goed weten hoe we voor onszelf kunnen zorgen. Tegelijkertijd geldt dat de ander niet per se nodig heeft wat jij nodig hebt. Bedenk dat, wanneer we wezenlijke verbinding willen maken met de ander, we vaak patronen van onszelf iets meer los mogen laten. En dat voelt in het begin misschien vreemd, het heeft echter direct effect in contact met anderen. Dus... welke taal zou jij meer kunnen spreken?
 • Wat slimme bedrijven doen? Van ROI naar ROH gaan

  Return on Human in plaats van Return on Investment? En wat is dat eigenlijk Return on Human? Hoe kun je überhaupt kwantificeren wat iemand waard is? Want wat levert een persoon eigenlijk precies aan een bedrijf? In de praktijk blijkt dat hr-managers steeds vaker uit moeten uitleggen en soms zelfs verdedigen dat medewerkers essentieel zijn voor het succes van een bedrijf. Maar hoe pak je dat aan?
 • Zonder stress de feestdagen in?

  Ze staan weer voor de deur: de feestdagen. Voor de één een periode om naar uit te kijken, de ander wil het liefst hard wegrennen en heeft geen zin in de ‘kerst-stress’. En al helemaal niet in deze uitdagende tijd waar stress nog meer op de loer ligt.
 • Word productiever door rustmomenten in te bouwen

  Ons brein kan niet continu aan staan. Ons lichaam is er niet op ingesteld om de hele dag stil te zitten. We weten het allemaal, maar handelen we er ook naar?
 • Wat is stress eigenlijk?

  'Wat is stress nu eigenlijk?' Deze vraag beantwoord ik meerdere keren per dag. Mijn cliënten voelen zich gestrest. De oorzaken...
 • Over de plank misslaan en zelfinzicht

  Hoe ga je om met lastige situaties? Als je bijvoorbeeld langs elkaar heen praat. Of energie verliest in een contact. Ik vind mezelf, als trainer, wat dat betreft echt een bofkont. Ik hebt namelijk 'first hand' de tools in handen om met lastige situaties om te gaan. Maar... Dat geeft geen garantie tot succes. Sterker nog, soms sla ik zelf ook de plank mis. Dan ga ik uit verbinding en vergeet ik even alles wat ik weet. Laatst maakte ik dit mee bij een klant. Het liep verre van gesmeerd.
 • Zo bereik je iedere leerling in de klas

  Eerst de relatie, dan prestatie. Onderwijspedagoog en PCM-trainer Hans Bakker ziet kans om het Process Communication Model® als methodiek in te zetten voor het primair onderwijs. Daarbij is zijn devies: eerst de relatie, dan de prestatie. In gesprek met Hans vertelde hij ons er alles over én deelt hij waardevolle ervaringen.
 • Vier tips waarmee je deelnemers beter bereikt tijdens een training

  Dinsdagochtend, half tien. Alle deelnemers wachten rustig totdat jij start met de training. Je kijkt de groep rond. Je blik blijft hangen op Frank. Frank zit onderuitgezakt, met z’n armen over elkaar en z'n kin omhoog. Hij probeert nonchalant te kijken, maar je ziet spanning in zijn ogen. Je kijkt nog een keer en weet: Frank zit niet te wachten op ‘nog zo’n cursusje’ .

Pagina's