Home » Agenda » Leiderschap voor schoolleiders: de vierdaagse PCM leiderschapstraining

Leiderschap voor schoolleiders: de vierdaagse PCM leiderschapstraining

Hoe bereik je de mensen uit je team écht? Hoe creëer en houd je een gemotiveerd team? Hoe veerkrachtig ben je als leider om datgene van jezelf in te zetten wat nodig is om verder te komen met de mensen uit je team? Wat geeft jou energie en plezier in je werk? Wat heb jij nodig bij (complexe) besluitvormingstrajecten en hoe sta jijzelf in zo’n proces? 

Met de PCM leiderschapstraining krijg je inzicht in:

 • Jouw eigen gedrag
 • Het gedrag van anderen
 • De oorzaak van conflicten en miscommunicatie en hoe je dit effectief kunt beïnvloeden
 • Het snel en praktisch realiseren van een effectieve communicatie en stressreductie

Viviano bundelt de bewezen formules van de Process Communication basistraining en de training Conflictmanagement & motivatie in een vierdaagse leiderschapstraining voor schoolleiders.

Het Process Communication Model® helpt je om effectiever en met meer energie samen te werken, elke dag weer. Je leert kenmerken van positief gedrag en stressgedrag bij jezelf en bij anderen herkennen en er effectief mee om te gaan. Je vergroot hiermee jouw persoonlijke effectiviteit en die van de mensen om je heen. Zo ontstaat er begrip en dynamiek. Zo bereik je samen meer. 

De basis voor deze training is een PCM-persoonlijkheidsprofiel. Dit geeft een gedetailleerde beschrijving van je persoonlijkheidshuis, kwaliteiten, communicatiestijlen en stresspatronen. Om tot dit profiel te komen, vul je voorafgaande aan de training een online vragenlijst in. Dit profiel loopt als rode draad door de training.

Aan het eind van de training heb je:

 • Concrete handvatten om met lastige situaties om te gaan of om de relatie weer te herstellen;
 • De vaardigheid om andere persoonlijkheidstypes te herkennen en jouw eigen stijl hier flexibel op aan te passen voor direct resultaat;
 • De vaardigheid om beter aan te sluiten bij de belevingswereld van anderen en sterkere relaties te bouwen om daarmee een positieve impuls te geven aan jouw relaties en resultaten. 
 • Kennis van de logica en structuur van de basis concepten van het Process Communication Model;
 • Kennis en begrip van jouw eigen communicatie profiel en leiderschapsstijl om van daaruit anderen beter te kunnen begrijpen en benaderen.

Die inzichten en handvatten dragen bij aan meer werkplezier, krachtiger leiderschap, minder stress, meer resultaat en minder uitval. 

Voor wie? 
De training is bedoeld voor schoolleiders, bouw- en locatiecoördinatoren en iedereen die leiding geeft aan een schoolteam en meer uit zichzelf en het team wil halen. 


Praktische informatie:
Deze 4-daagse leiderschapstraining PCM vindt plaats op basis van individuele inschrijving. Daarnaast is het mogelijk om deze training als incompany training te plannen. 

 • Data: 24 september, 25 september, 30 oktober, 26 november 2020
 • Locatie: De Vrijheid, Opperduit 14 in Lekkerkerk (vlakbij Gouda en Rotterdam)

De training is geaccepteerd als informeel leren voor schoolleiders door het schoolleidersregister PO. 

Lees hier meer over deze training of kijk op www.viviano.nl.
Voor verdere info en voor inschrijving, mail naar marja@viviano.nl of bel: 06  40 19 93 78.

Marja Voorsluijs is een gecertificeerd PCM trainer en PCM coach, daarnaast heeft zij 20 jaar ervaring in het lesgeven in het onderwijs, zowel op de basisschool, het voortgezet onderwijs en het Middelbaar Beroepsonderwijs. Naast haar werk in het onderwijs, is zij coach, trainer en supervisor. Inmiddels heeft ze ook veel ervaring met het trainen van mensen uit het bedrijfsleven.