Home » Actueel » Zonder stress de feestdagen in?

Zonder stress de feestdagen in?

Ze staan weer voor de deur: de feestdagen. Voor de één een periode om naar uit te kijken, de ander wil het liefst hard wegrennen en heeft geen zin in de ‘kerst-stress’. En al helemaal niet in deze uitdagende tijd waar stress nog meer op de loer ligt. 

Hoe ga jij de feestdagen in? Vergeet niet die dingen te doen waar je energie van krijgt. En help jezelf door een van onderstaande ‘permissies’ ofwel helpende gedachten. Welke geef jij jezelf deze kerst? Vijf tips om van deze feestdagen wel een feest te maken: 

Tip 1: Het is OK om jezelf te zijn

Jij bent niet verantwoordelijk voor goede feestdagen van een ander. Wat vind jij fijn om te doen? Lekker een van de dagen alleen zijn? Of juist onder de (niet meer dan drie..) mensen? Met wie zou jij de feestdagen het liefst doorbrengen? Maak er dagen van die bij jou passen. 

Tip 2: Het is OK om je goed te voelen

Dus ook als je een fout maakt, je toetje instort of je niet alle antwoorden weet. Perfectionisme is een bekende energievreter die niets oplevert. Voel je je ontoereikend, zeker als er iets “mislukt”? Bedenk je dat de meeste lol en de sterkste verhalen ontstaan uit de dingen die juist níet perfect gaan. 

Tip 3: Het is OK om je tijd te nemen

Neem de tijd voor jezelf en tijd voor elkaar. Slow down, reflecteer, geniet van het hier en nu. Waar ben je dankbaar voor? Van welke kleine dingen geniet je? De feestdagen zijn een mooi moment om daarbij stil te staan. 

Tip 4: Het is OK om open te zijn

Openheid is een belangrijk ingrediënt van een relaxte omgeving. Vertel aan jouw dierbaren hoe je je voelt, wat je voor hen voelt. Misschien is dat even wennen, maar probeer het eens en kijk wat het effect is: mooie gesprekken gegarandeerd! 

Tip 5: Het is OK dat anderen ook winnen

Een belangrijke reminder voor degenen die spelletjes doen ;-). 

En vergeet niet: het is ook OK om soms even stress te hebben. 

Ik wens je fijne feestdagen, vol energie en gezelligheid! 

Edith Doosje is PCM trainer, coach en mastertrainer en mede-eigenaar van Process Communication Nederland.