Home » Actueel » Zelfinzicht voor jongeren geeft lucht

Zelfinzicht voor jongeren geeft lucht

Els Weeda over communicatie tussen leerkracht en leerling

PCM coach Els Weeda werkt met kinderen en jongeren in de leeftijd van 12-20 jaar die te kampen hebben met psychiatrische problemen zoals autisme, angststoornissen, stemmingsstoornissen of hechtingsproblematiek die mede daardoor vastlopen op school. Om haar leerlingen beter te bereiken gebruikt Els het Process Communication Model®.

Meer erkenning en regie
De jongeren waar Els mee werkt zijn zichzelf een beetje kwijt. Daarom is het extra belangrijk dat juist deze jongeren zelfinzicht krijgen en de inzet van het Process Communication Model helpt de jongeren in te zien dat de wereld niet alleen maar uit hun eigen wereld bestaat. ‘Dat is echt een eyeopener voor ze’, aldus Els. Jongeren leren met PCM de positieve kant van zichzelf te herkennen waardoor ze weer regie durven te pakken. 

Els: ‘Onlangs nam ik een PCM Studentenprofiel af bij een jongedame en zij was zo enthousiast. Ze voelde de omschreven complimenten zelfs al op papier en stuiterde van haar stoel toen ik met haar het actieplan doornam. Het PCM profiel gaf inzicht in haar behoeften en ik zag haar zelfvertrouwen groeien.’ 

Wat de kracht van PCM is in het onderwijs? Els: ‘Dit model helpt om de communicatie te verbeteren tussen de leerkracht en de leerling. Eigenlijk elkaars taal te leren spreken. Het geeft je handvatten om bij jezelf en bij anderen te observeren of je je veilig voelt of bedreigd en het geeft je handvatten om écht contact te maken, plezier te hebben en optimale leerresultaten te bereiken. 

PCM verruimt je blik
Els voegt nog toe: ‘het zijn wel de mensen die het model laten werken. Het PCM profiel gaat pas leven als je er zelf voor openstaat en er écht zelf mee aan de slag wil. Ik ben nu aan het kijken welke leerlingen er nog meer baat bij hebben. Dit zijn de leerlingen die serieus met zichzelf aan de slag willen. Het is heel leuk om met hen hierover te sparren en dit model aan te kunnen bieden. Het verruimt je blik, dat is heel mooi te zien.’

Meer weten over het bouwen aan betere relaties met iedere leerling? Bestel hier de praktische handleiding 'Zo kun je mij bereiken' over de zes verschillende persoonlijkheidstypes.