Home » Actueel » Wat is stress eigenlijk?

Wat is stress eigenlijk?

Over 'down the drain' gaan of 'in the flow' zitten

beeld wat is stress blog Hetty

'Wat is stress nu eigenlijk?'

Deze vraag beantwoord ik meerdere keren per dag. Mijn cliënten voelen zich gestrest. De oorzaken zijn per persoon heel verschillend. Ze klagen erover en mopperen dat ze er niks aan kunnen doen. “Het leven is zo saai” - “de werkdruk is te hoog” - “ik voel me gemangeld tussen werk en privé” - “ik mis uitdagingen” - “ik heb geen tijd om te ontspannen”, worden vaak genoemd als oorzaak van stress.

Ik constateer de laatste jaren dat stress steeds meer geïntegreerd en geaccepteerd wordt als “het is nu eenmaal zo”. De stress blijft oplopen totdat het zo hoog oploopt dat onze gezondheid vermindert, onze relaties beschadigd raken, ons werk beïnvloed wordt en ons gevoel van lekker in je vel zitten verdwijnt. Deze vorm van stress wordt in het Engels distress genoemd. Ik vertaal het als disharmonische stress.

Hey, maar betekent dat dat er nog een andere vorm van stress is? Ja, dat klopt. De andere vorm van stress is eu-stress; de euforische, positieve stress. De flow waardoor alles op rolletjes loopt. Het lekker in je vel zitten, waardoor je bergen werk verzet. Omdat stress een veelal negatieve context heeft, is deze vorm in de vergetelheid geraakt.

Stress is primair een fysiek-chemische reactie op een prikkel! Er komen hormonen vrij in je lichaam die de stressreactie aanzetten. Bij een onaangename spanning komen andere hormonen vrij dan bij een aangename spanning.

In beide gevallen is stress dus het gevolg van jouw reactie op spanning of druk. En het interessante? Het is voorspelbaar wat bij de een voor distress zorgt en bij de ander niet.

  • Wat voor de één een geweldige uitdaging is, is voor de ander een beangstigende bezigheid.
  • Wat voor de één een uiterst waardevolle bespreking is, is voor de ander een saaie bedoening.
  • Wat voor de één gezellig is, is voor de ander doelloos. 

Hoe werkt dat dan in de praktijk?
Het is heel simpel te verklaren met het symbool van een balans met twee schalen: belasting en belastbaarheid. Belasting is de druk die je van buiten ervaart, belastbaarheid de druk die je van binnen ervaart. Als de belasting groter is dan de eigen belastbaarheid ervaar je distress. Als de eigen belastbaarheid groter is dan de belasting ervaar je eustress. De belastbaarheid wordt deels bepaald door karakter en persoonlijkheid, maar ervaring en vaardigheden spelen ook een grote rol. Door inzicht en kennis in jouw gedrag en in communicatie kun je zelf veel doen om jouw belastbaarheid te vergroten.

Hoe weet je nu of je eu-stress of distress ervaart?
Dat voel je en het is heel herkenbaar in de dingen die je zegt. En het is voorspelbaar.
Nieuwsgierig? Doe de Herken-je-stress-test en ontdek in hoeverre stress herkenbaar is in wat je zegt.

Of doe mee aan mijn driedaagse PCM Basistraining 'contact, motivatie, stressreductie' op 21, 22 en 30 januari 2021.

Hetty Jansen-Verhagen is PCM trainer en coach, stressconsultant en lichaamsgericht therapeut.