Home » Actueel » Vrijdag Tipdag- 5 tips om met stress om te gaan, deel 3

Vrijdag Tipdag- 5 tips om met stress om te gaan, deel 3

Omgaan met stress: tips van Process Communication

In november/december geven we iedere vrijdag 5 tips om met stress om te gaan. Dit is deel 3, over samenwerken.

Vind je dat de dingen te langzaam gaan? Heb je het idee dat je onvoldoende bijdraagt aan het project of verwacht je van anderen dat ze meer doen? Zou je graag meer energie willen stoppen in samenwerking maar weet je niet waar je moet beginnen?

5 tips om meer energie in de samenwerking te brengen

Tip 1: Hé hoe is het?
Start de dag met een rondje langs je collega’s om te vragen hoe het met ze is. Dit hoeft niet heel lang te duren, zolang je belangstelling maar oprecht is. Rondje koffie halen voor iedereen misschien?

Tip 2: Lang leve fouten maken!
Organiseer een ‘fouten-parade’. Je leert het meest van de fouten die je maakt, toch besteden we hier weinig tijd aan in organisaties. Je kunt dit organiseren door bijvoorbeeld een fouten-parade te organiseren. Een half uurtje bij elkaar staan waarin je je mooiste blunders (en wat je ervan geleerd hebt) met elkaar deelt. Lachen en leerzaam! Ben je leidinggevende? Begin dan zelf met jouw blunder, dit vergroot de veiligheid en nodigt je collega’s uit ook hun blunders te delen.

Tip 3: Wedden dat…
Ga eens een weddenschap met elkaar aan. Maakt niet uit over wat, als het er maar voor zorgt dat het linkt met de doelen van de organisatie. Wie het eerste die klachtenbrief heeft afgehandeld? De hoogste klanttevredenheid van de week? Zorgen dat dat voorstel in een keer geaccepteerd wordt? Met wie ga je de weddenschap aan en wed eens om een goede fles wijn of dat de verliezer jouw auto mag wassen.

Tip 4: Samen lunchen
Organiseer een gezamenlijke lunch met een boodschap. Keeping fit, met elkaar in gesprek, wat het ook is. Het geheim van succesvolle teams zit in de kwaliteit van communicatie. De grootste sprong hierin maak je door persoonlijk contact. Dus ga eens naast die collega zitten die je niet zo vaak spreekt en stel hem/haar eens de vraag waar hij/zij nu mee bezig is of misschien mee worstelt.

Tip 5: Jouw plek of mijn plek?
Wissel voor een dag van werkplek. Een verandering van omgeving brengt nieuwe ideeën en inzichten op gang. Wat zou er gebeuren als je eens een dag op de werkplek van jouw collega van die andere afdeling gaat zitten? Je praat eens met andere mensen, krijgt nieuwe inzichten en vergroot je netwerk. Spannend? Doe het met meerdere collega’s in het kader van het verbreden van je horizon.

Herken-je-stress-test

Welke tip werkt voor jou het beste? We zitten allemaal anders in elkaar, voor de een werkt het juist om rust te nemen, voor de ander om meer uitdaging op te zoeken. Benieuwd waar jij je batterij het meest van oplaadt? Doe de Herken-je-stress-test en maak kans op een gratis Process Communication profiel met terugkoppeling door een van onze coaches. Je krijgt inzicht in wat werkt voor jou en concrete tools om direct toe te passen voor een betere balans en heldere communicatie.