Home » Actueel » Stress (h)erkennen vergt moed

Stress (h)erkennen vergt moed

Kiezen voor het ondernemerschap klinkt als een moedig besluit. Het vergt moed om je vaste salaris in te ruilen voor financiële onzekerheid en om volledig op jezelf teruggeworpen te zijn. Het vergt moed om op jezelf te vertrouwen en op de keuzes die je maakt voor het bedrijf. Maar dat betekent niet per se dat je een moedig besluit hebt genomen, weet ik uit ervaring.

Zelf heb ik jaren geleden besloten te stoppen met mijn goede baan, als jurist bij een grote verzekeraar, om een eigen bedrijf te starten. Was dat moedig? Om eerlijk te zijn, niet echt. Begrijp me niet verkeerd, ik ben nog steeds ondernemer en zou nu niet anders willen, maar met mijn PCM-kennis van nu had ik het anders aangepakt. Nu weet ik dat ik die keuze om de verkeerde redenen heb gemaakt. Dat het (h)erkennen van en goed omgaan met stress moediger was geweest.

De directe aanleiding om mijn baan op te zeggen was mijn verhuizing, waardoor ik ineens moest gaan reizen naar mijn werk. In mijn beleving had ik twee opties: een andere functie binnen het bedrijf of dit moment aangrijpen om iets voor mezelf te beginnen. Waarom ook niet? Er was iets veranderd in mijn leefsituatie en dat bood kansen om andere keuzes te maken.

Ik begon een eigen kookwinkel, in luxe huishoudelijke artikelen. Die winkel heb ik zes à zeven jaar gehad. Pas daarna kwam PCM bij mij in beeld. Als dat eerder was gebeurd, weet ik niet of ik dat eigen bedrijf zou hebben gestart. Ik zou dan waarschijnlijk anders zijn omgegaan met de stress op mijn werk en een andere keuze hebben gemaakt.

Want de echte reden van mijn vertrek was niet die verhuizing. Ik voelde me niet meer op mijn plek in die werkomgeving, en ik weet nu waarom dat zo was. Nu ik me bewust ben van mijn persoonlijkheidstype en van het stressgedrag dat ik vertoon. Ik ben me er nu überhaupt bewust van dát ik dit stressgedrag vertoon en dat je dan niet helder kan nadenken.

Mijn keuze voor het ondernemerschap was toen dus vooral een uitvlucht. My only way out. Dacht ik. Ik heb de andere opties niet eens overwogen, omdat ik geen vertrouwen in mezelf had. Ik hoor hier niet, ik ben niet goed genoeg, ik kan dit niet, dit is niets voor mij. Hoe spannend en onzeker een eigen winkel ook was, ik vond het hoe dan ook veiliger dan de situatie waarin ik me bevond.

Ik ben nog steeds ondernemer en daar ben ik blij om. Ik zou niets anders willen. Een andere weg daarnaartoe was wel beter geweest. Dan had ik bij de start van mijn bedrijf waarschijnlijk veel meer vertrouwd op mezelf en op de keuzes die ik maakte. In plaats van alleen maar achter de feiten aanlopen. De winst is dat ik nu weet waarom ik wanneer welke keuzes heb gemaakt.

De winkel heb ik niet meer, maar ik ben nog wel actief in de handel en dat combineer ik met de PCM-trainingen. Nu heb ik het gevoel dat ik zelf de touwtjes in handen heb en dat ik weet waarom ik welke stappen zet. Ik word niet meer geleefd, heb controle over mijn leven en voel me meer in balans. Dat is de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt, dankzij PCM.

Het is mij in de afgelopen jaren dus wel duidelijk geworden, dat je tot veel meer in staat bent dan je denkt. Als je maar in jezelf gelooft, vertrouwt op de kracht die je in je hebt én je eigen stresssignalen (h)erkent. Dan kom je uiteindelijk altijd op het goede punt uit, eventueel via een kleine omweg. Het is vallen en opstaan, maar wel blijven opstaan.

Debbie van der Veen is onderneemster en gecertificeerd PCM-trainster, info@cookathome.nl