Home » Actueel » Je batterij opgeladen houden tijdens de lockdown; zo doe je dat.

Je batterij opgeladen houden tijdens de lockdown; zo doe je dat.

Toegeven, het is wennen. Van de drukte in de kantoortuin naar een gedwongen thuiswerkplek. Van verlangen naar quality time met je gezin naar op elkaars lip zitten. Van full-time werkende ouder naar part-time docent. Het vreemde gevoel van collega’s missen…  jaaaa, zelfs die ene. Met een boog om mensen heen lopen, social distancing is nu de norm. Alsjeblief… laat het leven zo gauw mogelijk weer normaal zijn! Helaas het gaat nog wel even duren. Weken of zelfs maanden. 

Je hebt al van alles geprobeerd om in je ritme te komen en toch lukt het niet. Pak je normale routine op en denk positief zeggen de experts, maar hoe doe je dat? Je probeert positief te denken. Elke dag sta je op tijd op en je gaat dagelijks een luchtje scheppen. En toch zit je niet lekker in je vel. De ene dag gaat het beter dan de ander maar toch je bent niet in je flow. 

Wat werkt dan wel? Ik vroeg tips aan de experts. Trainers en coaches in het Process Communicatie Model®. Dit model geeft inzicht in jouw energieslurpers en je energiegevers. Hoe houden Arjan, Edith, Edwin, Karin B. en Karin R., Kristien, Ria en Richard hun batterij opgeladen?   

Kristien houdt van structuur, feiten, informatie en plant graag: 
Zij bespreekt elke ochtend met haar gezin de dag die komen gaat. Zij maakt gebruik van haar kwaliteit om te plannen. Denkt vooruit en maak alvast een planning voor het najaar. Karin heeft de ruimte nodig voor zichzelf en wil dingen doen. Zij maakt nu mondkapjes voor medewerkers in verzorgingstehuizen en in de thuiszorg. 

Zijn normen en waarden voor jou belangrijk en houd je van discussiëren?   
Ria voert in haar gezin discussies over grote onderwerpen.  
Edith blijft trouw aan haarzelf. In de zakelijke keuzes die zij nu maakt vindt zij eerlijkheid belangrijk en zorgt dat ze dingen doet die echt waarde toevoegen in deze tijden. 

Behoefte aan actie in een tijd waarin binnen zitten de norm is? 
Richard vergadert staand om zich actiever te voelen. Terwijl Edwin vaker en langer wandelt met zijn hond. Hij speelt spelletjes en is daarin behoorlijk competitief. 

Vind je humor belangrijk, ben je spontaan en maak je graag lol? 
Arjan, Richard en Edith delen grappige filmpjes. Zij organiseren virtuele borrels. Waarom zou de vrijdagmiddagborrel niet doorgaan? De Skymibo is geboren. Arjan doet lekker gek op muziek met zijn zoon. Edith heeft alle geinige functies van FaceTime ontdekt.  

Of ben je meer iemand die het fijn vindt om tijd door te brengen met vrienden en familie. Vind je sfeer in huis belangrijk?  
Haal een bloemetje in huis.  Of bereid net als Arjan en Edith een heerlijke maaltijd en geniet ervan samen met je gezin.  

Het kan natuurlijk ook zijn dat je juist graag alleen tijd doorbrengt net als Karin B.  
Een thuiswerkend gezin is in zo een situatie een behoorlijke uitdaging. Te veel prikkels kosten haar energie. Met het hele gezin aan de keukentafel werken bleek te druk. Karin werkt daarom op de slaapkamer van haar zoon. Zij vindt het heerlijk om te wroeten In de tuin en lange wandelingen te maken.  

Behoeftes verschillen. Geef aandacht aan jouw energiegevers. Echt ook deze tijd gaat voorbij. Blijf zoveel mogelijk thuis, houd afstand en blijf vooral gezond. 

Met dank aan Arjan Stoffers Communicatie, Edith Doosje (Add Fuel en Process Communication Nederland), Edwin van Riel (@win), Karin Broens (Just Imagine Coaching), Karin Roos (To the Point Coaching & Training), Kristien Oldengarm (Kooi&KO training-coaching), Ria Hulshof  (ViaRia) en Richard van der Veen (FlipYourScript) 

Debbie van der Veen is trainer in het Process Communication Model en (team)coach