Home » Actueel » Ik heb erkenning gekregen voor mij als persoon

Ik heb erkenning gekregen voor mij als persoon

Zelfinzicht en kennis is heel belangrijk

Joanne Slingerland, Onderwijsassistente in opleiding: 'Een stukje zelfkennis en inzicht heb ik gekregen. Dat vind ik echt heel waardevol. Ik ben niet onzeker maar toch heb ik door de training wat erkenning gekregen voor mij als persoon. Dat voelt goed.' 

Een goede plek voor het creëren van een mooie omgeving waarin kinderen kunnen floreren is het onderwijs. Een omgeving waarin elke leerling zich prettig en begrepen voelt. Maar hoe doe je dat? Voor de leraren en leerkrachten is het elke dag weer een uitdaging om iedere leerling te bereiken. Zonder aansluiting -ofwel effectieve communicatie- merk je geen of weinig resultaat. Hoe bereik jij iedere leerling in de klas? Nieuwsgierig naar hoe PCM trainer Marja Voorsluijs dit doet? Lees hier een aantal reacties van haar studenten.

 ‘Wow, wat leerzaam!’, ’Dit is echt gaaf!’, ‘Eindelijk snap ik mezelf’.

Het zijn maar een paar zinnen uit de vele reacties die PCM trainer Marja Voorsluijs krijgt naar aanleiding van haar PCM trainingen aan studenten. In het afgelopen jaar heeft ze aan veel studenten een PCM Profiel uitgereikt, gekoppeld aan een tweedaagse PCM training. Zowel voor studenten als voor haar een groot feest. Ook een feest van herkenning. 

Zij laat graag een paar studenten aan het woord:

Motivatie
Zegt de ene student tegen de andere: ‘Wat is er met jou aan de hand? Ik heb jou nog nooit zo gemotiveerd gezien!’ De rest van de klas: ‘Inderdaad, ik heb jou ook nog nooit zo enthousiast gezien!’ De andere student: ‘Klopt, ik vind deze training gewoon onwijs interessant! Dit is toch super gaaf!’ 

Een mooi resultaat is dat onderwijsassistenten zelfinzicht krijgen en daarmee ook hun leerlingen in de klas goed kunnen bereiken. Lees hier het veelzeggende verslag van de 17-jarige Joanne Slingerland, student van de opleiding tot Onderwijsassistente: 

Joanne: ‘Ik vond de PCM training echt superleuk! De eerste ochtend wist ik echt niet wat voor profiel ik zou krijgen en herkende mezelf nergens écht in. Ik begon zo te twijfelen en te denken, dat ik bijna dacht dat ik een dromer was. Iets waarvan ik het minst heb van alles! Mijn moeilijke persoon…Het verrassingseffect was bij mij dus ook erg groot toen ik mijn persoonlijkheidshuis zag! Ik was echt even verbluft; hoe kan dat… Ik had helemaal niet gedacht dat ik promotor had kunnen zijn. Ik dacht dat dit alleen maar commerciële mensen met verkooppraatjes waren. 

Toen het geland was vond ik het juist heel erg leuk dat ik promotor ben! Een profiel wat maar 5% van de mensen heeft, leuk! Hoe langer ik over mijn profiel heb nagedacht en hoe meer ik me erin verdiept heb, hoe beter ik vind dat het klopt! 

Zelfinzicht
Ik herinnerde me opeens weer dat ik een paar jaar geleden tegen mijn pa zei: ‘Pap, ik heb echt zo’n saai leven!’ Ik miste blijkbaar wat uitdaging! Ik merk wel dat heel veel dingen wat ik doe of deed toch meer op zijn plek zijn gevallen. Eerder kon ik mijn eigen gedrag ergens nog wel een beetje gek vinden… nu denk ik; Ach, boeiend! Dit ben ik gewoon. Ik kan door deze training mijzelf soms ook beter begrijpen. Stukje zelfkennis en inzicht. Dat vind ik echt heel waardevol. Ik ben niet onzeker maar toch heb ik door de training wat erkenning gekregen voor mij als persoon. Dat voelt goed. 

Inzicht in anderen 
Ik kijk door deze training niet alleen anders naar mijzelf maar ook naar anderen. Als anderen soms praatten over een vervolgstudie zeiden ze bijvoorbeeld: ‘Ik ga eerst nog maar een tussen opleiding doen’ of iets als voorbereiding…dan had ik altijd zoiets van: ‘onzin, gewoon doen!’ Zo werkt het voor veel mensen dus gewoon niet! Nu ik beter snap dat anderen niet zo denken als ik, kan ik hun gedrag ook beter begrijpen. Ik kijk dus ook anders naar anderen en kan daarom in de toekomst ook meer geduld en begrip voor anderen opbrengen dan nu. Althans dat verwacht ik! Mijn stagebegeleider is ook heel erg direct en ik merk dat ik haar communicatievorm inderdaad erg prettig vind! Leuk om te merken bij mijzelf! Doordat ik haar zie en hoe zij praat kan ik ook wel beter begrijpen dat het op ander hard overkomt. Als je dit geen prettige manier van communiceren vindt, snap ik wel als je je bijvoorbeeld afgewezen voelt. 

Al bij al, veel geleerd! Genoten van de twee dagen in Amersfoort en nu de uitdaging in de praktijk! Echt gaaf! 

Bedankt voor de leerzame training en het fantastische traject wat wij aangeboden hebben gekregen! Ik zal het niet meer vergeten!’ 

Over Marja Voorsluijs
Marja heeft 20 jaar ervaring in het lesgeven in het onderwijs, zowel op basisschool, het voortgezet onderwijs en het Middel Beroepsonderwijs. Naast haar werk in het onderwijs, is zij coach, trainer en supervisor.

Meer weten over het bouwen aan betere relaties met iedere leerling? Bestel hier de praktische handleiding 'Zo kun je mij bereiken' over de zes verschillende persoonlijkheidstypes.