Home » Actueel » Hoe reageer jij tijdens deze crisis, vanuit drama of vanuit compassie?

Hoe reageer jij tijdens deze crisis, vanuit drama of vanuit compassie?

Drie tips om onderdeel te blijven van de oplossing

(oorspronkelijke blog van Nate Regier; March 13, 2020) 

Met de uitbraak van het coronavirus is de wereld alert. Mensen zijn angstig en bang. Het is moeilijk om feiten te scheiden van angst en een gewone discussie van politiek. Drama is ongekend hoog. 

De echte impact van deze crisis hangt van veel factoren af waarvan we de meesten niet kunnen controleren. Wat we wel in de hand hebben is onze reactie.

Is onze reactie een deel van het probleem of een deel van de oplossing?
Hieronder drie reacties in tijden van onzekerheid en crisis die de zaken alleen maar erger maken en uitnodigen tot drama, en compassievolle alternatieven die helpen deel uit te maken van de oplossing.

Reactie: Niet reageren, het waait wel over

Sluit je jezelf af en denk je dat je er toch niets aan kunt doen, dat je hulpeloos bent? Vermijd je de realiteit omdat je je gevoelens van angst niet onder ogen wilt zien? Dit type drama-reactie vergroot alleen de irrationele paranoia.

1.    Compassievol alternatief

  • Sta jezelf toe kwetsbaar te zijn en jouw gevoelens te delen. Laat anderen weten dat ook jij een mens bent.
  • Leef mee met anderen. Mensen willen weten dat ze niet alleen zijn.
  • Erken de gevoelens van anderen. Mensen willen weten dat het veilig is om erover te praten.

Reactie: Ongevraagd advies geven

Ga je in de actiestand in een poging iedereen te helpen? Voel je meer controle als je advies en antwoorden hebt? Dit type drama-reactie creëert alleen maar onvrede en boosheid omdat het anderen uitnodigt om zich afhankelijk te voelen met het gevoel nog minder controle over hun eigen lot te hebben.

2.    Compassievol alternatief

  • Wees nieuwsgierig en vraag toestemming voordat je hulp of informatie biedt. Mensen willen graag gezien worden en zich onderdeel voelen van een oplossing.
  • Vraag mensen om ideeën en creatieve oplossingen. Mensen willen zich graag betrokken voelen.
  • Benut kansen en middelen om je doelgericht aan te passen. Mensen willen zich ‘empowered’ voelen.

Reactie: Stellen van ultimatums

Helpen brede generalisaties, bedreigingen en zwart-witverklaringen jou om je krachtig te voelen? Voel je je zekerder als je iedereen de schuld kunt geven en aanvalt? Helaas duwt dit soort drama-reacties mensen alleen maar weg en vooral juist die mensen die je het meest nodig hebt om een oplossing te vinden om de crisis door te komen.

3.    Compassievol alternatief

  • Geef duidelijkheid over de belangrijkste prioriteiten, zoals relaties, verplichtingen en veiligheid. Mensen willen weten wat ze kunnen verwachten.
  • Concentreer je op wat je kunt controleren, vooral jouw integriteit en betrouwbaarheid. Mensen willen weten dat ze op je kunnen rekenen.
  • Bied je excuses aan en maak het goed als je een fout maakt of beseft dat je de koers moet bijstellen. Mensen willen weten dat je verantwoordelijkheid neemt.

Door compassie te gebruiken, kunnen we de negatieve aantrekkingskracht van drama en overwinnen en het beste van onszelf en anderen naar boven halen, vooral in tijden van onzekerheid en crisis.

Lees hier de oorspronkelijke blog van Nate Regier over 6 persoonlijkheidstypen in crisis.