Home » Actueel » Hoe blijven de feestdagen een feest?

Hoe blijven de feestdagen een feest?

Kerstmis op Process Communication

Ze staan weer voor de deur: de feestdagen. Voor de één een periode om naar uit te kijken, de ander wil het liefst hard wegrennen.

‘Pffff, op tweede kerstdag “vier” ik kerst met mijn schoonfamilie… heb er zo ontzettend geen zin in. Komt mijn zwager weer met zijn verhalen die ieder jaar hetzelfde zijn… ’, hoorde ik iemand aan een tafeltje naast me zeggen. ‘Ja, dat heb ik nou ook’ antwoordde de tafelgenoot. ‘Ik kan niet wachten tot het weer voorbij is. Heel fijn die vrije dagen, maar al die verplichtingen… ’

Ik ben echt een sucker voor kerst. Kerstboom vol lichtjes. Heerlijk met mijn familie en vrienden samen koken, spelletjes doen, gezelligheid. Fijne wandeling in de winterkou en thuis bij de haard met een lekker glas wijn. Ik hou ervan. Maar dat geldt niet voor iedereen. Waarom is de kerst voor de één een crime en voor de ander iets om naar uit te kijken?

De sleutel hiervoor ligt vaak in onszelf. Moe van een heel jaar hard werken, de donkere dagen, het mindere weer. Maar ook: te hoge verwachtingen. Dat kerstdiner moet wel perfect zijn, ik heb eigenlijk geen zin om te gaan maar wat zullen ze wel niet denken als ik eerder naar huis ga? Hoe houd ik het gesprek op gang? Of juist: als ze van mij verwachten dat ik leuk meedoe, nou mooi niet. Ha!

Herkenbaar?

Herken je deze kerst-stress? Vergeet niet die dingen te doen waar je energie van krijgt. En help jezelf door een van onderstaande “permissies”: welke geef jij jezelf deze kerst?
Vijf tips om de feestdagen een feest te laten zijn:

Tip 1: Het is OK om jezelf te zijn.

Jij bent niet verantwoordelijk voor goede feestdagen van een ander. Wat vind jij fijn om te doen? Lekker een van de dagen alleen zijn? Of juist onder de mensen? Met wie zou jij de feestdagen het liefst doorbrengen? Maak er dagen van die bij jou passen.

Tip 2: Het is OK om je goed te voelen.

Dus ook als je een fout maakt, je toetje instort of je niet alle antwoorden weet. Perfectionisme is een bekende energievreter die niets oplevert. Voel je je ontoereikend, zeker als er iets “mislukt”? Bedenk je dat de meeste lol en de sterkste verhalen ontstaan uit de dingen die juist níet perfect gaan.

Tip 3: Het is OK om je tijd te nemen. 


Neem de tijd voor jezelf en tijd voor elkaar. Slow down, reflecteer, geniet van het hier en nu. Waar ben je dankbaar voor? De feestdagen zijn een mooi moment om daar bij stil te staan.

Tip 4: Het is OK om open te zijn. 


Openheid is een belangrijk ingrediënt van een relaxte omgeving. Vertel aan jouw dierbaren hoe je je voelt, wat je voor hen voelt. Misschien is dat even wennen, maar probeer het eens en kijk wat het effect is: mooie gesprekken gegarandeerd!

Tip 5: Het is OK dat anderen ook winnen. 


Een belangrijke reminder voor degenen die spelletjes doen ;-).

 

Ik wens je fijne feestdagen, vol energie en gezelligheid!

 

Edith Doosje is interimmanager, trainer en coach en medeoprichter van Process Communication Nederland. En een sucker voor Kerstmis dus.