Home » Actueel » Hoe blijf ik mezelf ontwikkelen?

Hoe blijf ik mezelf ontwikkelen?

Jezelf ontwikkelen | Process Communication Nederland

Het is een bekende valkuil: werken, werken en nog eens werken. Maar wat levert dit nu eigenlijk op? Wij merken dat persoonlijke ontwikkeling vaak zorgt voor goede motivatie en meer plezier in je werk. Daarom is het belangrijk dat we onszelf blijven ontwikkelen. Sterker nog; wij vinden eigenlijk dat je als coach en trainer jezelf niet serieus neemt, als je niet in jezelf investeert in de vorm van ontwikkeling. Practice what you preach. Maar jezelf ontwikkelen vraagt tijd, energie en discipline, niet altijd makkelijk. Dus hoe doe je dat? We delen graag onze ervaringen.

Open vizier

Je leert ontzettend veel van de contacten die je hebt. Zakelijk, maar juist ook in je privéleven. Hoe vaak ben je echt nieuwsgierig naar de ander? Welke keuzes maken zij in het leven en waarom? Wat hebben zij gedaan voor persoonlijke groei? Ook kun je aansluiten bij ‘groepen’ in je netwerk. In jouw vakgebied, maar ook daarbuiten. Dat brengt niet direct geld in het laatje. Sterker nog, soms kost het geld. Zoals een bezoek aan een netwerkbijeenkomst of kennisevent. Daar staat tegenover dat het inzichten en energie oplevert, die de investering vaak meer dan waard zijn. En het is vaak nog leuk ook! Investeer minimaal één keer per jaar in je eigen ontwikkeling en dagelijks door nieuwsgierig te zijn naar anderen.

Iedereen heeft zijn eigen manier om met ontwikkeling bezig te zijn. Voor Edith Doosje, PCM Mastertrainer en samen met PCM Mastertrainer Patricia Antersijn, eigenaar van Process Communication Nederland, werkt het om ieder jaar een persoonlijk thema te kiezen. “Vorig jaar was dat het thema Selfcare: hoe zorg ik goed voor mijzelf? Ik maakte yoga een vast onderdeel van mijn week, voerde gesprekken met een psycholoog voor persoonlijke verdieping. Trakteerde mezelf een keer per maand op de masseur, en maakte een prioriteit van tijd met familie en vrienden doorbrengen. Net als wandelen en twee keer per week genieten van een bad. Klinkt zo logisch hè? En toch vergeten we vaak de tijd voor onszelf te maken. Vorig jaar was mijn thema Ontwikkeling. Toen volgde ik een vakopleiding ‘Systemisch kijken’ naar organisaties. Dit jaar is het thema Discover: de wereld ontdekken. Vanwege COVID-19 heeft dit een andere invulling gekregen en toch valt er voldoende te ontdekken!” Onze tip: als je activiteiten en doelen koppelt aan een uitdagend thema, gaat je ontwikkeling vanzelf. Probeer maar eens!

Jezelf serieus nemen

Hoe belangrijk maak jij jouw ontwikkeling? Wanneer heb je voor het laatst in jezelf geïnvesteerd? Vooral ondernemers hebben hier moeite mee en vinden het echt een uitdaging, wij ook! “Laatst stelde iemand ons de vraag: Wie is het allerbelangrijkste in jullie bedrijf? Nadat we onze klanten noemden en het even stil bleef, realiseerden we ons dat de klanten zeker belangrijk zijn maar wij zelf net zo! Als jij niet goed voor jezelf zorgt, dan gaat het uiteindelijk ook niet goed met jouw onderneming." Maar hoe zorg je nu goed voor jezelf? Als PCM trainer werken wij met het Process Communication Model®. Dit instrument zorgt voor meer inzicht in jouw gedrag en geeft je vooral tools om het te voorspellen. Met als resultaat dat je meer energie hebt, minder stress ervaart, je je beter kunt motiveren en effectiever communiceert met je omgeving. Goede uitgangspunten voor persoonlijke groei. Onze ervaring is dat in jezelf investeren echt iets oplevert zoals meer kennis, fitheid en geluk. Daar maak je toch graag tijd voor?

Edith Doosje is samen met Patricia Antersijn eigenaar van Process Communication Nederland, exclusief distributeur van het Process Communication Model in Nederland, Vlaanderen, Suriname en de Nederlandse Antillen. Zij leiden trainers en coaches op om dit model in de praktijk te brengen. Meer weten? Kijk hier.