Home » Actueel » het Harmoniser type; Hoe maak je Agile-werken motiverend voor mij

het Harmoniser type; Hoe maak je Agile-werken motiverend voor mij

Deel 4: het Harmoniser type

Bedrijven zijn constant in beweging. Verandering is de enige constante wordt wel eens gezegd. De laatste stroming die door bedrijvenland gaat is Agile. Snel en wendbaar; wie wil dat nou niet.

 

Is de Agile manier van werken voor iedereen geschikt?

 

In deze serie van acht artikelen willen wij handvatten geven om iedereen aan boord te houden in een Agile omgeving. Want ieder individu heeft een specifieke combinatie en opbouw van zes persoonlijkheidstypes in zich. De voorkeursposities van die types zijn voorspelbaar bepalend voor het hoe en waarom van contact en motivatie. En zo worden stress en miscommunicatie ineens heel logisch én te voorkómen als je de inzichten en kennis hebt……

 

HET HARMONISER-TYPE

 

“Ik heb het gevoel dat het niet meer om de mens gaat, maar alleen om de techniek. We plakken vooral veel Post-its, maar we praten niet echt meer met elkaar.”

 

“Ik zou het zo graag eens met elkaar hebben over de onderlinge samenwerking, maar ik heb het gevoel dat alle aandacht gaat naar de techniek en het resultaat. We praten wel op vaste momenten over waar we mee bezig zijn en over wat er beter kan, maar ik zou het ook zo graag willen hebben over hoe we in ons vel zitten en over hoe we elkaar beter kunnen begrijpen en ondersteunen. Ik merk namelijk dat anderen stress ervaren en dat we daar iets aan zouden kunnen doen als we daarin open en transparant naar elkaar toe kunnen zijn. Maar als ik het ter sprake breng dan hoor ik al snel “jij ook altijd met je softe gedoe”. Terwijl ik weet dat het echt zou werken!

 

Natuurlijk zitten er goede kanten aan Agile werken. We werken heel veel samen, we leveren producten op waar de klant blij van wordt en dat geeft mij een goed gevoel. De inrichting van ons kantoor is ook veranderd en dat is heel fijn. Er zijn meer planten gekomen en plekken waar je op een andere manier met elkaar kunt werken. Er wordt gestuurd op samen werken en samen de verantwoordelijkheid nemen.

Maar wanneer de druk oploopt, meestal aan het einde van een sprint, kan ik fouten gaan maken en vind ik het lastig om besluiten te nemen, ook over ogenschijnlijk simpele zaken.”

 

Hoe houd je mij als ik dit laat zien aan boord van een Agile omgeving?

“Geef mij persoonlijke aandacht en een gezellige omgeving om in te werken. Ik wil graag het gevoel hebben dat ik bij het team hoor.”

 

Eerder:
Deel 1: Is de Agile manier van werken voor iedereen geschikt? 

Deel 2: Het Promotor type in ons

Deel 3: Het Doorzetter type in ons

 

Volgende week: deel 5 – het Gestructureerd Denker-type in ons

Het Process Communication Model® is een praktisch instrument om communicatie (contact en motivatie) te verbeteren. We zijn allemaal een variatie van elkaar en tegelijkertijd zit iedereen anders in elkaar. Waardoor voor iedereen iets anders werkt. Door bewust te worden en daarmee los te komen van je eigen communicatievoorkeuren en aan te sluiten bij die van de ander, komt je boodschap beter over en motiveer je de ander op een wijze die bij de ander aankomt. Hiermee reduceer je stress bij jezelf en bij anderen. Zo ontstaat er erkenning, begrip, dynamiek, flow. En daarmee bereik je samen zoveel meer.

 

Hetty Jansen-Verhagen en Peter von Rotz zijn beiden Europees gecertificeerd PCM-coach/communicatietrainer. Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar Hetty info@hjtc.nl of Peter peter@rcta.nl