Home » Actueel » Geef jezelf lucht!

Geef jezelf lucht!

Ik moet steeds weer aan mijn cliënt denken die ik deze week na lange tijd weer zag voor een ‘APK’ zoals hij dat noemt. En als ik aan hem denk, dan verschijnt er iedere keer weer een glimlach op mijn gezicht. En ik ga je vertellen hoe dat komt.

Hij vertelde mij dat hij genoten had van het jubileum op zijn werk. Hij was 25 jaar in overheidsdienst. Nu is hij een “vrije vogel” en altijd wel in voor een lolletje, dus er kwamen vraagtekens bij mij naar boven.

“Jij, ben je nu al 25 jaar in overheidsdienst? Hoe houd je dat eigenlijk vol?”

Hij schoot in de lach. “Ja, dat vragen wel meer mensen”. “Maar hey, Hetty, je denkt toch niet dat ik de hele dag achter mijn bureau zit. Dat doe ik echt niet meer. Je had helemaal gelijk toen. Ik zal je een geheimpje vertellen: de meest interessante info hoor je in de koffiecorner :-).” “En ik ben nu bijna iedere dag op pad. Naar de Waterschappen, Den Haag … En met mijn ervaring weet ik inmiddels dat tijdens werkbezoeken de beste plannen en ideeën ontstaan en daar kun je mij dus altijd vinden! Kortgezegd, ik heb het nog steeds prima naar mijn zin. Ik zorg er gewoon voor dat het blijft sprankelen!”

Yes, dacht ik. Hij heeft t in de vingers. Hij heeft geleerd zijn behoefte aan vrijheid en luchtigheid, aan humor en speelsheid serieus te nemen en ervoor te zorgen dat er iedere dag momenten zijn waarin die behoeften vervuld worden.

Hij weet dat hij anders de neiging heeft om anderen de schuld te geven van de saaiheid van de gigantische (!) hoeveelheden papier die hij iedere dag weer door moet werken. Hij doet dan echt wel zijn best om alles door te lezen, maar pffff …. En dat hij de impuls voelt om de grote verantwoordelijkheid die hij draagt bij een ander op zijn bordje te leggen. Waardoor hij vervolgens afgerekend wordt op zijn rebelse gedrag.
Hij geeft zichzelf lucht, zodat het blijft sprankelen. Waardoor hij langdurig geconcentreerd kan zijn als het moet, verantwoordelijkheid neemt voor complexe processen en succesvol af kan stemmen op mensen die zwart/wit denken.

Het is weleens anders geweest in zijn leven.
Ik ben zo trots op hem. Het is zo’n heerlijk gekke vent die zoveel goede dingen voor de samenleving voor elkaar krijgt. En nu is die blije glimlach er weer :-)

Hetty Jansen is Process Communication trainer en coach en lichaamsgericht therapeut. "Mijn professionele doel is om te bereiken dat door mijn begeleiding en supervisie mensen en organisaties ontspannen, bevlogen en gefocused leven c.q. functioneren. Mijn uitdaging is hen die dat voor zichzelf c.q. hun team en organisatie willen bereiken, optimaal te ondersteunen en te leiden naar eigenheid en onderscheidende meerwaarde." www.hettyjansen.nl