Home » Actueel » Behandel de ander vooral niet zoals je zelf behandeld wilt worden

Behandel de ander vooral niet zoals je zelf behandeld wilt worden

Behandel de ander vooral niet zoals je zelf behandeld wilt worden

Je herinnert je vast nog wel hoe je moeder vroeger tegen je zei dat je een ander zo moet behandelen zoals je ook zelf behandeld wilt worden. Hoe goedbedoeld dit advies ook is, in de kern klopt die stelling eigenlijk niet. Want het Process Communication Model® (PCM), dat wereldwijd door internationale organisaties zoals NASA, L’Oréal en Pixar wordt gebruikt, laat juist zien dat je beter in kunt spelen op de behoeften van de ander. En die kunnen zomaar heel anders zijn dan die van jou. En eigenlijk weet je dat al wel, met sommige mensen heb je immers direct een klik omdat je voorkeuren of gevoelens in elkaar herkent. Terwijl het omgaan met een ander juist onevenredig veel energie kan kosten, soms zonder dat je er de vinger op kunt leggen. Tot vandaag…

Contact of alleen zijn?

Iedereen heeft eigen voorkeuren om in contact en gemotiveerd te blijven. Stel dat jij iemand bent met veel Rebel-energie in je persoonlijkheid, dan ben je waarschijnlijk behoorlijk energiek, spontaan en creatief en daarnaast vaak bereid om iets nieuws te proberen. Wanneer je samenwerkt met iemand met veel Dromer- energie, dan werkt het niet om deze persoon zó te behandelen zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Want mensen met veel Dromer-energie hebben meestal juist tijd en ruimte nodig om te reflecteren en aan geweldige ideeën te werken. Wanneer je bewust en zonder oordeel rekening houdt met de behoeften van de ander, is het veel makkelijker om verbinding te maken en samen te werken. En dat vraagt in dit geval misschien iets van jouw geduld.

Ga vérder

Denk dus elke keer na als je je mond opent om je mening te geven of om een compliment uit te delen. Geef ik de ander wat de ander nodig heeft? Ben ik bereid daar moeite voor te doen? Past de manier waarop ik communiceer bij de persoon die ik voor me zie? Hoe je daarachter komt? Door te observeren wat iemands voorkeuren zijn en hierop aan te sluiten, het is namelijk heel goed te herkennen. Dat leren wij je graag: bekijk hier alle informatie.