Home » Actueel » Agile-werken op een wijze die motiverend is voor iedereen

Agile-werken op een wijze die motiverend is voor iedereen

Deel 8

Bedrijven zijn constant in beweging. Verandering is de enige constante wordt wel eens gezegd. De laatste stroming die door bedrijvenland gaat is Agile. Snel en wendbaar; wie wil dat nou niet.

 

Is de Agile manier van werken voor iedereen geschikt?

 

De afgelopen zes weken heb je kennis gemaakt met de manier waarop de verschillende persoonstypes die allemaal ‘in ons huizen’ door verschillende brillen naar de wereld en dus ook naar werk kijken.

 

We hebben hiermee het inzicht willen geven dat hoe iemand benaderd wil worden en waardoor iemand gemotiveerd wordt heel verschillend kunnen zijn. Werkwijzen, inrichtingen van werkplekken, projectmethodieken, flexibiliteit, adopteren van een bepaald gedachtegoed, zelfsturing enz., iedereen reageert anders.

 

Het goede nieuws: voorspelbaar anders, als je weet waarop te letten.

 

Wil je iemand aan boord houden binnen een Agile omgeving dan weet je nu dat iedereen een eigen specifieke combinatie en opbouw van zes persoonlijkheidstypes in zich heeft. De voorkeursposities van die types zijn voorspelbaar bepalend voor het hoe en waarom van contact en motivatie.

 

En zo worden stress en miscommunicatie ineens heel logisch én te voorkómen als je de inzichten en kennis hebt….

 

Een uniek persoonlijkheidshuis opgebouwd uit types – wat kun je er mee in een Agile omgeving?

 

Een huis vol types

Ieder mens heeft alle zes de persoonstypes in meer of mindere mate in zich, als het ware opgestapeld als de verdiepingen van een huis. Wij zijn met zijn allen een variatie op een thema. Het type dat bij jou de begane grond vult is altijd bereikbaar. Als je niet lekker in je vel zit kan het lastiger worden om bij jouw type op de hogere verdiepingen, laat staan op zolder te komen. Je hebt dan simpelweg de energie niet meer om al die trappen op te klimmen. Dit betekent dat de kwaliteiten die zich daar bevinden niet meer bereikbaar zijn.

 

De behoeftes van die verdiepingen spelen op dat moment een ondergeschikte rol. Voor iemand met het gestructureerd denker-type op zolder wordt structurering en timemanagement in dat geval een enorm stressvolle aangelegenheid.

 

Zelfmanagement

Het is een must om eerst jouw eigen persoonlijkheidshuis te kennen en dus te weten wat jouw primaire behoeftes zijn en hoe je alle verdiepingen kunt blijven bereiken om effectief verbindend en motiverend af te kunnen stemmen op een ander.

Dus, wat zijn eigenlijk jouw voorkeuren in gedrag en communicatie en welke types en dus bijv. kwaliteiten in jou zijn ‘onontgonnen gebied’ of gebruik je (bijna) nooit?

Wat is jouw voorspelbare reactie in stress en wat heb jij nodig om op een ontspannen manier met Agile werken aan de slag te gaan, waarbij je innerlijke balans ervaart, de samenwerking soepel zelfsturend verloopt en de projecten succesvol zijn?

 

Relatiemanagement

Wanneer je kunt herkennen hoe het persoonlijkheidshuis van de ander in elkaar zit en kennis hebt van de praktische tools die je kunt gebruiken om de ander echt te bereiken en te motiveren, dan wordt communicatie leuk, fijn, effectief, waardevol, resultaatgericht. Bedenk eens wat voor mogelijkheden dit biedt voor samenwerking op de werkvloer, voor de besluitvorming in de bestuurskamer, voor hetgeen bereikt kan worden tijdens een onderhandeling. En hoe Agile werken door afstemming op individuele behoeften, karaktereigenschappen, stressindicatoren etc. nog meer effect gaat sorteren, zowel intern als extern.

 

En nu ?

Wil je Agile doorvertalen naar een werkwijze die motiverend is voor iedereen, is jouw team klaar voor een volgende stap, wil je de efficiëntie en de resultaten van jouw organisatie naar een nog hoger plan tillen, of wil je eerst meer informatie of even sparren, neem dan vrijblijvend contact op ons op.

 

Hetty Jansen Verhagen info@hjtc.nl of Peter von Rotz peter@rcta.nl

 

Eerder:

deel 1 – Is de Agile manier van werken voor iedereen geschikt?

deel 2 – het Promoter-type in ons

deel 3 – het Doorzetter-type in ons

deel 4 – het Harmoniser-type in ons

deel 5 – het Gestructureerd Denker-type in ons

deel 6 – het Dromer-type in ons

deel 7 – het Rebel-type in ons

 

We zijn allemaal een variatie van elkaar en tegelijkertijd zit iedereen anders in elkaar. Waardoor voor iedereen iets anders werkt. Door bewust te worden en daarmee los te komen van je eigen communicatievoorkeuren en aan te sluiten bij die van de ander, komt je boodschap beter over en motiveer je de ander op een wijze die bij de ander aankomt. Hiermee reduceer je stress bij jezelf en bij anderen. Zo ontstaat er erkenning, begrip, dynamiek, flow. En daarmee bereik je samen zoveel meer.

 

Het Process Communication Model® is een praktisch instrument om deze wijze van communicatie (contact, motivatie, stressreductie) te verbeteren: processcommunication.nl

 

Hetty Jansen-Verhagen en Peter von Rotz zijn beiden Europees gecertificeerd PCM-coach/communicatietrainer en stressmanagement-consultant. Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar Hetty info@hjtc.nl of Peter peter@rcta.nl