Home » Actueel » 21e-eeuwse vaardigheden?

21e-eeuwse vaardigheden?

Het begrip ‘21e-eeuwse vaardigheden’ is niet meer weg te denken uit onderwijs en opvoedland. Wat hebben kinderen nodig in een wereld die non-stop een beroep doet op hun keuzemogelijkheden?

Omgaan met veranderingen lukt beter vanuit zelfvertrouwen, positief en oplossingsgericht denken. Door het bevorderen van zelfkennis, kunnen kinderen beter keuzes maken die bij hen passen en hun eigen houding bepalen in omstandigheden die op hun pad komen. Je kunt niet altijd kiezen wat er met je gebeurt, maar je kunt wel kiezen hoe je daarmee om gaat. Waar het kind wel invloed op heeft, is hoe het met een situatie om wil gaan. Lukt het om in oplossingen te denken en er naar te handelen?

Het spel ‘Op Stap’ geeft scholen, kindercoaches en gedragsspecialisten een middel om meer in te zetten op vaardigheden als probleem oplossend handelen en het bevorderen van zelfkennis. Wat zijn jouw kwaliteiten en hoe kunnen die sterke kanten jou helpen bij de dingen die je nog lastig vindt? Het is van belang om juist het positieve stuk te versterken. Wat gaat er al wel goed? Als kinderen zich fijn voelen, gedragen ze zich positiever en gaat het leren ook makkelijker.

Het ontwikkelen van zelfkennis bij kinderen, helpt ook om hun veerkracht te vergroten. Met meer bewustwording van hun eigen gevoelens en reacties, kunnen ze beter bepalen hoe ze met een situatie om kunnen gaan. Hoe gaan ze om met uitdagingen en wat is hun instelling? Welke gedachten versterken je? Met een growth mindset zullen kinderen eerder gericht zijn op wat wel mogelijk is om te doen.

Het vermogen om mogelijkheden en kansen te zien in situaties wordt versterkt.

Wat is de eerste stap die je kunt zetten om het te verbeteren?

Het spel sluit ook aan bij de zesde rol van de leerkracht als coach. Het ondersteunt het proces waarbij we luisteren naar het kind om te begrijpen en niet om te antwoorden. Het kind voelt zich gezien en gehoord en voelt ruimte om aan te geven wat het zelf ervaart en nodig heeft. Het stimuleert het kind om zelf meer de regie te nemen. Op deze manier kunnen we kinderen nog beter bereiken en effectiever coachen. Zo kunnen we kinderen een mooie opstap geven voor de toekomst!

Klik hier voor informatie over het spel ‘Op Stap’ of meld je aan voor de de aanvullende workshop op woensdag 22 april kun je het spel nog effectiever en veelzijdiger leren inzetten

Ans Tuk

Kindercoach & PCM coach